Khamis, 4 Ogos 2011

Kari Sotong


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 6 ekor sotong bersaiz sederhana
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 2 sudu makan air asam jawa (pekat)
  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 3 biji cengkih
  • 2 biji tomato
  • 1/2 biji bawang besar
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu teh gula
  • 3 sudu makan minyak masak
  • 1 biji bawang merah (kecil)
  • 1 biji bawang putih

Cara-cara

  1. first...tumis bawang merah,bawang putih,kayu manis,bunga lawang dan cengkih hingga naik bau.
  2. kemudian masukkan serbuk kari,kunyit dan cili yg telah d bancuh dengan 1 cawan air.tunggu sehingga kari betul2 masak.
  3. masukkan sotong,dan air asam jawa.
  4. selepas 5 minit,masukkan tomato dan bawang besar..masak sehingga tomato empuk...akhir sekali tambah garam dan gula...
  5. boleh tambah dengan santan bagi mereka yg gemarkan rasa berlemak...sayur juga boleh d tkar dengan sayur lain seperti kacang bendi dan terung..mengikut citarasa masing2..
  6. selamat mencuba...resipi ni adalah resipi kegemaran keluarga...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan